مأمون در ادامه گفتگویش از امام رضا علیه السلام سئوال نمود: آیا خداوند عترت را بر دیگران برتری داده؟ امام علیه السلام فرمودند: به راستی که خدای عزیز جبّار عترت را در کتاب محکم خود بر دیگران برتری داده، مأمون پرسید: این درکجای کتاب خدا است؟ امام رضا علیه السلام فرمودند: خداوند می فرما ید:
“اِن الله اصْطَفی آدمَ وَ نوحاً و آلِ اِبْراهیمَ وَ آلَ عِمْرانَ عَلَی العالَمینَ “(1) به راستی خدا برگزید آدم و نوح و خاندان ابراهیم و خاندان عمران را بر جهانیان نژادی که از یکدیگرند. (از یک نژاد هستند)
سپس بعد از آن گفتار را با دیگر مؤمنان کرده و فرموده:
“یا ایّهَا الَّذینَ امَنُوا اَطیعُو اللهَ وَ اَطیعُو الرسولَ وَ اوُلیِ الاَمْرِ مِنْکُم فَاِن تَنَازَعْتُمْ فی شَیء فَرّدوُهُ اِلی الله وَ الرَّسُولِ اِنْ کُنْتُم تًؤمِنُونَ باللهِ وَ الیَومِ الاخِرِ ذلِک خَیْرٌ وَ اَحْسَنُ تأویلا”(2) ای
کسانی که ایمان آوردید فرمانبرداری کنید از خدا و پیامبر وکسانی را که از جانب آن ها تعیین شده اند. (اولی الاَمر یا امام معصوم) و به همین جهت به والسطه ی داشتن آن دو مورد حسد واقع شدند.
و خداوند می فرماید: “اَمْ یَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلی اتیهُمُ اللّهُ مِنْ فَضْلِهِ فَقَدْ اتَیْنا آلَ اِبْراهیمَ الکتابَ وَ الحِکْمَةَ وَ اتَیناهُمْ مُلْکًا عَظیما”(3)
(آیا حسادت می ورزند به مردم برآن چه که خداوند از آن چه که از فضل خود به آن ها داده است. پس به تحقیق که ما به آل ابراهیم کتاب و حکمت (نبّوت) را دادیم و به آن ها پادشاهی و ملْکِ بزرگ را ارزانی داشتیم.) مقصود پروردگار اطاعت و پیروی کردن از برگزیدگان پاک است (پیامبر و ائمّه طاهرین) و “ملْک ” در این جا یعنی حقّی است که خداوند به خاطر اطاعت کردن پیامبر و ائمّه طاهرین: از ذات باری تعالی به آن ها داده است.(4)
1) سوره ی آل عمران آیه ی 33.
2) سوره ی نساء آیه ی 59.
3) سوره ی نسا ی آیه ی 54.
4) و در داستان بالا امام رضا علیه السلام معنی، باطنی “اصْطِفاء ” را که منظور پیامبر و اَئمه ی طاهرین هستند را بیان می فرمایند و معنی ظاهری اِصطفاء در12 آیه ی قرآن بیان شده که امام هشتم علیه السلام آن را بیان می فرمایند. از ادامه ی داستان به علّت طولانی بودن خودداری می شود. علاقمندان به کتاب “تحَف الْعقُولِ ” بخش “ماروِیَ عَنِ الرضا علیه السلام کلامه فی الاِصْطِفاء ” صفحه ی 451 مراجعه شود.