جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تولد امام رضا و سرگذشت مادر بزرگوارشان

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حضرت علی بن موسی الرّضاعلیه السّلام در سال 148 هجری قمری در روز جمعه یازدهم ذیقعده متولّد شدند؛ نام پدر بزرگوارشان موسی بن جعفر الکاظم علیه السّلام و نام مادر مکرّمه شان نجمه(1) بود.

علیّ بن میثم می گوید: حمیده مادر بزرگ امام رضاعلیه السّلام و مادر موسی بن جعفرعلیه السّلام از بزرگ زنان عجم بود وکنیزی به نام نجمه (تکتم) داشت که از نظر دین و عقل و عظمت مقام کمتر زنی به او می رسید. نجمه خاتون به مادر امام کاظم علیه السّلام احترام زیادی می گذاشت، به طوری که از روز خریداری تا هنگامی که در خدمت مادر شوهرگرامی خود بود، همیشه با احترام در مقابل حمیده به فرزندش امام کاظم علیه السّلام گفت: پسر عزیزم نجمه زنی است که تاکنون مانند او را ندیده ام و شکّی ندارم که ازنسل او شخصیّت پاک نهادی به وجود خواهد آمد. نجمه را به او بخشید و سفارش زیادی راجع به نگهداری او نمود. وقتی حضرت رضاعلیه السّلام از این بانوی ارجمند متولّد شدند او را طاهره نهادند (نام دیگر مادر امام رضاعلیه السّلام). امام هشتم علیه السّلام

چون در کودکی فربه بودند وکمال خلقت را داشتند، از این رو شیر زیادی تناول می نمودند، به همین جهت به دنبال دایه ای مناسب بودند. از مادر امام رضاعلیه السّلام پرسیدند: مگرکم شیری؟ ایشان فرمودند: شیرم کم نیست، ولی چون دعا و نمازهای مخصوصی در شبانه روز می خواندم و می خواهم آن ها را ادامه دهم، ولی از روزی که فرزندم متولّد شده نمی توانم آن دعاها و نمازها را به طورکامل انجام دهم.


1) نام مادر آن حضرت مورد اختلاف است به طوری که از روایت بحارالانوار استفاده می شود دارای چندین نام بود از قبیل طاهره، سمان، سکن، تکتم که تکتم آخرین نامش بود. (بحارالانوار: از تألیفات دانشمند بزرگ عصر صفوی ملّا محمّد باقر مجلسی است که آثارش 60 جلد کتاب است که مهم ترین آن ها عبارتند از: بحارالانوار- حلّیة المتقین- زادُالمعاد- حقُّ الیَقین، پدر او ملّا محمّد تقی مجلسی اوّلین فقیهی بود که احادیث و اخبار مربوط به فضایل شیعه را جمع آوری کرد. از تألیفات او شرح مَنْ لایَحْضَرَهُ الفَقیه و کتاب رَوْضَة المتّقین است، مجلسی مشهور ملّا محمّدباقر مجلسی است.).