جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ادیان ابتدایی

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

تاریخ ایران شرقی یا آسیای میانه پر است از تاخت و تازهای بیابانگردان از شمال و مشرق که به تدریج این نواحی را از عنصر ایرانی خالی کردند.(1) امواج عظیمی ازین مردمان، همواره در طول تاریخ از طریق فلات ایران به سمت غرب حرکت می‏کردند؛ مثل هون‏ها که چند پادشاه ساسانی را خراجگذار خود کردند و یا ترکان و مغولان که سرانجام جهانی را پیمودند. اینان به همراه خود انواعی از ادیان و باورهای بدوی چون توتم ‏پرستی(2) و آنیمیسم(3) را به ارمغان

می‏آوردند. آشکارست که اگر دین و فرهنگ اسلامی توانمند نمی‏بود، این بدویان زردپوست، آنرا ریشه‏کن می‏ساختند و این واقعیتی است که نشان می‏دهد نقش خراسان اسلامی و شیعی در هضم و تحلیل بدویان، بسیار اساسی بوده است.


1) رک به «عصر زرین فرهنگ ایران»: ص 52.

2) توتم در زبان سرخ ‏پوستی به معنی شیئی محترم است و توتم ‏پرستی عبارتست از ایمان و احترام بعضی حیوانات و گیاهان. باور برخی اقوام زردپوست به اینکه از نسل گرگ هستند، نمونه‏ای از توتم ‏پرستی را نشان می‏دهد.

3) آنیمیسم از واژه‏ی لاتینی آنیما به معنی جان و روان مشتق شده است. آنیمیسم عبارت است از اعتقاد به اینکه مظاهر طبیعت، صاحب ارواح و جانهای مستقلی هستند. یا اینکه هر چیزی دارای روح و روان است و می‏تواند در سرنوشت انسان موثر باشد. ستاره‏پرستی نمونه‏ای از آنیمیسم است.