جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نظریات برخی از علما درباره این کتاب

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

استاد و مرجع عالیقدر خویی درباره این کتاب فرموده است: محقق نیست فقه رضوی روایت باشد، بلکه شواهدی در آن است که حاکی از فتواهای برخی از علماست، برای این که تمامی آن با رساله‏ای که ابن‏بابویه برای فرزندش نوشته مطابقت دارد(1)، و اگر این کتاب غیر از آن رساله بود، می‏بایستی شیخ صدوق آن را معرفی کرده باشد.

اما محقق میرزا عبدالله افندی در کتاب خود به نام ریاض‏العلماء یقین کرده است که این کتاب همان رساله ابن‏بابویه است و اشتراک ابن‏بابویه در نام خود و پدرش با امام علیه‏السلام

سبب شده که کتاب مزبور به آن حضرت نسبت داده شود.

مرحوم علامه سید حسن صدر رساله‏ای در عدم حجیت کتاب مذکور دارد، و در اجازه‏ای که برای شیخ آقا بزرگ تهرانی مرقوم داشته ذکر فرموده که این کتاب همان کتاب ابن ابی‏عزافر معروف به شلمغانی است.

به هر حال نسبت این کتاب به امام رضا علیه‏السلام خالی از شبهه و تردید نیست و شاید ظن نزدیک به یقین این است که کتاب مذکور تألیف امام علیه‏السلام نمی‏باشد. و اضافه می‏کنیم که اگر ما در حد نظر سید استاد خویی رحمه‏الله مبنی بر این که این کتاب روایت نیست و فتواهای برخی از علماست، موافقت نداشته باشیم، این را موافقیم که این کتاب روایتی است که راوی آن مجهول است بنابراین نمی‏توانیم این کتاب را تألیفی از امام علیه‏السلام بدانیم، و در استنباط احکام و فتوا بدان استناد کنیم.


1) المحاضرات فی الفقه الجعفری نوشته سید علی شاهرودی، تقریر علامه خویی در درس خود، جلد 1 ص 7.