ائمه علیهمالسلام جنبشهای علویان را به طور ناآشکار تأیید میکردند، و این حرکتها را وسیلهای برای بیداری وجدان عمومی و قیام آنها برضد نظام ستمگر حاکم میدانستند. چنان که از امام کاظم علیهالسلام نقل شده که هنگامی که پسر عمش حسین بن علی معروف به قتیل فخ(1) برای تودیع نزد آن حضرت آمد، امام علیهالسلام به او فرمود: ای پسر عم! تو کشته
میشوی پس ضربه را محکم فرود بیاور زیرا این گروه، فاسقند به ایمان تظاهر میکنند و شرک خود را پنهان میدارند و انا لله و انا الیه راجعون، پاداش شهیدان را برای تو و یارانت از خدا میخواهم(2)
با توجه به آنچه گذشت، موردی برای انتقاد و اعتراض نسبت به روش ائمه علیهمالسلام از نظر خودداری آنان از قیا برضد حکومتهای ستمکار زمان آنها، باقی نیست، زیرا آنان دقیقا شرایط حاکم بر اوضاع را ارزیابی میکردند، و میدانستند پایان این شورشها و جنبشهایی که برضد حکومت میشود، جز شکست نیست، آری تنها شکست.
1) مقاتلالطالبیین ص 443.
2) ابیعبدالله حسین بن علی بن حسن مثلث معروف به قتیل فخ از اصحاب امام صادق علیهالسلام و از بزرگان بنیهاشم بود، به نقل تجاربالسلف از تحمل جور و ستم به تنگ آمده، و در سال 169 ه در مدینه قیام کرده و در همان سال با گروه بسیاری از یارانش در فخ که محلی میان مکه و مدینه میباشد شهید شده است. فرهنگ دهخدا (مترجم).