جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

رفتار خارجی امام

زمان مطالعه: 3 دقیقه

شکی نیست که ائمه علیه‏السلام عموما، نسبت به حطام دنیوی، از همه زاهدتر بودند، و از زخارف و زر و زیور آن، بیشتر از همه کناره می‏گرفتند، لیکن از نظر آنان، زهد به پوشیدن لباس ژنده، و خوردن خوراک خشن و ساده محدود نمی‏شود، و مفهومی گسترده‏تر دارد، و در حقیقت زاهد کسی است که روا نمی‏دارد، میل به لذات و خوشیهای دنیوی، بر جان او حکومت کند، و برای جلوگیری از آن، توان و قدرت نداشته باشد، و نیز زاهد آن کس است که دنیا از نظر او هدف و مقصود نیست تا این که کوشش خود را بدان منحصر کند، بلکه اگر دنیا به او رو آورد، از آن بهره می‏گیرد، و اگر به او پشت کند، آنچه را نزد خداست بهتر و پایدارتر می‏داند.

آبی در نثرالدرر گفته است:

گروهی از صوفیان، در خراسان بر امام رضا علیه‏السلام وارد شدند و به آن حضرت عرض کردند، که امیرالمؤمنین درباره امری که خداوند بر عهده او گذاشته اندیشه کرد، دریافت که شما اهل‏بیت، از همه‏ی مردم به امامت و پیشوایی امت سزاوارترید، سپس به اهل‏بیت، نظر انداخت، دانست که تو از همه آنان شایسته‏تری از این رو بر آن شد، امر خلافت را به

تو بازگرداند، اکنون امت به پیشوا و رهبری نیازمند است، که جامه‏اش خشن و طعامش ساده باشد، و بر الاغ سوار شود و از بیمار عیادت کند.

راوی می‏گوید: امام علیه‏السلام که تکیه داده بود، در این هنگام راست نشست و فرمود:

یوسف منصب پیامبری داشت قبای ابریشمی با تکمه‏های زر می‏پوشید، و در مجلس فرعونیان بر پشتیهای آنان تکیه می‏زد، وای بر شما جز این است که از امام، قسط و عدل خواسته می‏شود؟ و اگر سخن گوید راست گوید، و اگر حکم کند، بر قاعده عدل و داد باشد، و اگر وعده کند انجام دهد. همانا خداوند لباس یا طعامی را حرام نفرموده است، و این آیه را تلاوت فرمود قل من حرم زینة الله التی أخرج لعباده و الطیبات من الرزق…(1)

به امام جواد علیه‏السلام عرض شد، در باره مشک، چه می‏فرمایی؟

فرمود: پدرم دستور داد: قطعه مشکی برای او تهیه کردند، که هفتصد درهم بهای آن شد، فضل بن سهل به آن حضرت نوشت که: مردم این را عیبجویی می‏کنند.

پدرم در پاسخ او نوشت: ای فضل آیا نمی‏دانی یوسف که پیامبر خدا بود، جامه ابریشم با تکمه‏های زرد، می‏پوشید و بر کرسی زرین می‏نشست، و این عمل چیزی از عدالت و حکمت او نمی‏کاست.

سپس دستور فرمود غالیه یا آمیخته‏ای از چند نوع عطر، برای آن حضرت فراهم کردند، که بهای آن چهار هزار درهم شد(2)

امام علیه‏السلام با این روش و رفتار ثابت می‏فرماید، که ظاهر زندگی، و نمود خارجی انسان، ربطی به زهد واقعی ندارد، بلکه بسا این ظاهرسازی نیرنگی باشد، که آدمی بخواهد، از این راه توجه دیگران را به خود جلب کند. از این رو امام رضا علیه‏السلام و دیگر ائمه طاهرین علیهم‏السلام مانعی نمی‏دیدند، که ظاهر حال، و وضع لباس و خوراک آنها، متنعمانه باشد، و این را تا آن حد روا می‏داشتند، که با زهد واقعی که همان عدم دلبستگی و شیفتگی باطنی انسان به دنیاست، برخورد و تعارض پیدا نکند، واین که دنیا پدیده‏ای

گذرا و ناپایدار است مانع این نیست که مؤمن از نعمتهای پاکیزه و لذتهایی که خداوند آنها را برای او، جایز و حلال کرده، بهره نگیرد، زیرا خداوند این نعمتها را برای این نیافریده، که کافر از آنها بهره‏مند، و مؤمن از آنها محروم باشد. بلکه مؤمن که سر به فرمان خدا دارد، و جان خود را در راه او فدا می‏کند، اولی و سزاوارتر به استفاده و بهره گرفتن، از نعمتهای اوست.

ابن‏عباد(3)، نوع سلوک زاهدانه آن حضرت را، برای ما بیان می‏کند، و می‏گوید:

«امام رضا علیه‏السلام در تابستان، به روی حصیر، و در زمستان بر روی پلاس می‏نشست، و جامه خشن می‏پوشید، و هنگامی که در میان مردم، ظاهر می‏شد، خود را می‏آراست(4) «.

بنابراین هنگامی که تنها و از صحنه زندگی عمومی به دور بود، روش آن حضرت، با طبیعت او، که دوری گزیدن از پدیده‏های پوچ، و زخارف دنیاست، هماهنگی داشت، و هنگامی که در میان مردم ظاهر می‏شد، خود را با طبیعت مردم، که اهتمام در آرایش ظواهر زندگی، و بهره‏گیری از تنعمات است، منسجم می‏ساخت.

این روش زاهدانه واقعی امام علیه‏السلام نمونه جالب و زیبایی را، از نظریه اهل‏بیت علیهم‏السلام به دست می‏دهد که مبتنی است بر این که زندگانی انسان باید همواره پاک و منزه از هر گونه شائبه دورویی و فریب باشد.


1) کشف‏الغمه ج 3 ص 147: سوره اعراف آیه 32. یعنی: بگو ای پیمبر چه کسی زینتهای خدا را، که برای بندگان خود آفریده حرام، و روزیهای حلال و پاکیزه را منع کرده است.

2) کافی ج 6 ص 516.

3) ابن‏عباد منشی حضرت رضا علیه‏السلام بوده است. منتهی‏الامال ج 2، ص 208 (مترجم).

4) عیون اخبارالرضا ج 2 ص 178.