جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

یونس بن عبدالرحمن

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یونس از شاگردان برجسته‏ی امام کاظم علیه‏السلام و امام رضا علیه‏السلام بود و حضرت رضا علیه‏السلام سه ‏بار، بهشت را برای یونس بن عبدالرحمن ضامن شدند.(1) او دارای تألیفات ارزنده‏ ای بود و با بیان قلم از حریم ولایت و

امامت دفاع می‏کردند. یکی از کتابهای او، کتاب «یوم و لیلة» است که احمد بن ابی‏خالد، پدر رضاعی امام جواد علیه‏السلام می‏گوید: یک بار بیمار شدم و امام جواد علیه‏السلام به عیادتم آمدند. کتاب «یوم و لیلة» یونس در کنار بسترم بود. امام جواد علیه‏السلام آن را تا آخر ورق زدند و دیدند و دو بار فرمودند: خداوند یونس را رحمت کند.

یونس از مراجع و فقهای عالیقدری است که حسن بن علی بن یقطین می‏گوید: به امام رضا علیه‏السلام عرض کردم: فدایت گردم! محل سکونتم با شما خیلی دور است؛ آیا در مسایل مورد نیاز و احکام دینی می‏توانم به «یونس بن عبدالرحمن» مراجعه کنم؟ آیا یونس در محضر شما مورد اطمینان است؟

حضرت فرمودند: آری؛ او مورد اطمینان است.(2)

در یک مورد اهالی بصره در مورد یونس: به حضرت رضا علیه‏السلام شکایت نمودند. یونس غمگین شد. حضرت رضا علیه‏السلام به یونس فرمودند: ای یونس! وقتی که امام از تو راضی و خشنود است، باکی بر تو نیست.

«عزیز بن مهتدی» وکیل حضرت رضا علیه‏السلام در قم، در ضمن نامه‏ای برای امام علیه‏السلام، از شأن یونس پرسید. آن حضرت در پاسخ با خط مبارکشان چنین نوشتند: او را دوست بدار و برای او طلب رحمت کن؛ گرچه همه‏ی مردم شهر با تو در این مورد مخالفت کنند.(3)

سران واقفیه مثل «زیاد قندی» و «علی بن حمزه‏ی بطاینی» به یونس پیام دادند که اگر واقفی شود، ده هزار مثقال طلا به او بپردازند. یونس در پاسخ نوشت: از امام صادق علیه‏السلام و باقر علیه‏السلام روایت شده است:

هرگاه بدعت در دین آشکار شد، بر دانشمند واجب است که آگاهی‏هایش را آشکار سازد و گر نه ایمان از او زایل می‏شود و من هرگز جهاد در دین و امر خدا را ترک نمی‏کنم.(4)


1) قاموس الرجال، ج 9، صص 494 – 490.

2) اعیان الشیعه، ج 10، ص 327.

3) همان.

4) بحارالانوار، ج 48، ص 252.