جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دستیار سیاسی پدر

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

مدت 35 سال امامت امام کاظم علیه‏السلام با حوادث و فراز و فرودهای سیاسی آمیخته بود و آن حضرت با کمال قاطعیت، موضع سیاسی خود را مشخص و در برابر طاغوت‏های معاصر، یعنی منصور دوانیقی، مهدی عباسی، هادی عباسی، و هارون‏الرشید، ایستادگی نمودند. امام هشتم در تمام این مدت، در کنار پدر، از آرمان پدر دفاع می‏کردند و دستیار و پشتوانه‏ی استوار پدر در حوادث سیاسی بودند و در غم‏ها و رنج‏های امام کاظم علیه‏السلام شرکت داشتند. هنگامی که امام کاظم علیه‏السلام در سال 179 ه. ق به دستور هارون دستگیر و زندانی شدند، حضرت رضا در مدینه بودند و به جای پدر به رسیدگی امور می‏پرداختند و نقش بسیار مهمی در نگهبانی فرهنگ و فقه تشیع و حفظ شاگردان پدر و تشکل شیعه داشتند. حضرت به امور فرهنگی، اجتماعی و مذهبی آن‏ها رسیدگی می‏کرند و به سؤالات آن‏ها پاسخ می‏دادند.

یکی از شیعیان به نام «حسن بن شاذان» که از سوی طرفداران دولت عباسی مورد آزار قرار گرفته بود، نامه‏ای برای حضرت علی بن موسی الرضا علیه‏السلام فرستاد و در ضمن آن از آزار دشمنان شکایت کرد. امام در پاسخ چنین نوشتند: خداوند با دوستان ما عهد و پیمان بسته که در برابر دولت باطل، صبر و مقاومت کنند؛ طبق فرمان خدا، صبر و استقامت کن.

سپس در ادامه از انتقام حضرت مهدی قائم آل محمد سخن به میان

آوردند که هم مایه‏ی دلگرمی دوستان بود و هم هشداری به مخالفان؛ آنگاه که فرمودند:

هر گاه سرور خلایق (حضرت مهدی) قیام کند، مخالفان (در برابر حکومت او به قدری ذلیل شوند که) می‏گویند: ای وای بر ما! چه کسی ما را از خوابگاهمان برانگیخت؟ (آری) این همان است که خدای رحمان وعده داده است(1) و فرستادگان او راست گفته‏اند.(2)


1) – یس، 52.

2) نگاهی به زندگی حضرت رضا علیه‏السلام، ص 22؛ به نقل از روضه الکافی، ص 247.