جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

فریبکاری‏های نادر شاه

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

ستایش و چاپلوسی بی‏پایان اطرافیان نادر شاه، به تدریج موجب شد که وی خود را همردیف مردان بزرگی چون حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و حضرت علی علیه‏السلام بداند. پادری بازن پس از ذکر جنایات هولناک نادر درباره‏ی دین و مذهب او نوشته است که تجاوزات و زشتکاری‏های نادر و خون‏های فراوانی که ریخت و اشکی که از مردم گرفت، احساسات مردم را نسبت به خود به تدریج از ستایش به وحشت و از وحشت به نفرت کشید. درباره‏ی دین او اظهار عقیده کردن بسیار دشوار است. شماری بسیار از کسانی که مدعی شناخت عمیقی از ما فی الضمیر او هستند، می‏گویند که او هیچ دینی نداشت.

گاهی به صراحت می‏گفت که خود را از محمد صلی الله علیه و آله و سلم و علی علیه‏السلام کمتر نمی‏داند؛ زیرا محمد و علی علیهم‏السلام عظمت خود را از برکت این فضیلت به دست آورده‏اند که رزم آقایان شایسته‏ای بودند. در این صورت او تصور می‏کرد و بلکه یقین داشت که به همان مقام رفیعی که ایشان در سایه‏ی شمشیر رسیده بودند رسیده است.

نادر شاه در سال 1143 ه. ق که قصد تسخیر هرات را داشت، نذر کرد که ایوان صحن مرقد امام رضا علیه‏السلام را، که به صحن میر علی شیر مشهور بود و گلدسته‏ی بالای سر مبارک، منسوب به شاهرخ تیموری را با طلا بیاراید. مدتی بعد برای نشان دادن ارادت بیشتر(!) خود به حضرت رضا علیه‏السلام فرمان داد در برابر گلدسته‏ی شاهرخ، گلدسته دیگر به نام خود او بسازند.» با وجود این فریبکاری‏ها، سرانجام ددمنشی‏هایش، انحطاط جامعه ایران بود.(1)


1) همان؛ ص 33 و 34.