جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شبهه ‏شناسی شخصیت ربیع بن خثیم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در فصل سوم کتاب تلاشگر میدان زهد چهار ایراد را بررسی کرده‏ایم که به ربیع بن خثیم وارد ساخته‏اند.

مهمترین ایرادی که به ربیع بن خثیم گرفته‏اند و به «خبر شک» معروف است، تردید ربیع در پیکار صفین است.

نصر بن مزاحم (در گذشته‏ی 212 ه. ق) از یاران امام باقر علیه‏السلام، در کتاب وقعة الصفین خبری درباره‏ی تردید ربیع در نبرد صفین نقل کرده است که مورد توجه منتقدان ربیع قرار گرفته است. این کتاب، که جنگ صفین را مورد کاوش قرار داده، سخنان برخی از یاران امیرمؤمنان علیه‏السلام را هنگام رفتن به معرکه‏ی جنگ صفین چنین بیان کرده است:

شماری از شاگردان عبدالله ابن مسعود (که حدود چهارصد نفر بودند و ربیع بن خثیم نیز در میان آنان بود) نزد امیرمؤمنان علیه‏السلام آمده، گفتند: «ما به تو ایمان داریم و از فضل تو آگاهیم و می‏دانیم که نه ما، نه شما و نه مسلمانان، از کسانی که با دشمنان نبرد کنند، بی‏نیاز نیستیم، اما در مورد این جنگ متزلزل شده‏ایم (زیرا در برابر کسانی شمشیر می‏کشیم که اهل نماز و روزه و شب زنده‏داری‏اند) ما را به مرزی مأمور کن تا از حدود سرزمین اسلامی مرزبانی کنیم.»

امیرمؤمنان علیه‏السلام آنان را به سرپرستی ربیع بن خثیم به سوی مرز ری روانه

کرد. نخستین پرچمی که در کوفه برافراشته شد، پرچم سیاه ربیع بود.(1)

ایراد بیشتر کسانی که شخصیت ربیع بن خثیم را بی‏اعتبار دانسته‏اند، مستند به همین گزارش است. هیچ دانشمندی تا قرن یازدهم درباره‏ی گزارش شک، اظهارنظر نکرده است. گویا نخستین کسی که با توجه به این گزارش، اعتبار ربیع بن خثیم را مورد تردید قرار داده، طریحی – در گذشته‏ی 1085 ه. ق – است. وی در مجمع البحرین پس از نقل خبر نصر بن مزاحم، می‏نویسد: «بنابراین ربیع العیاذ بالله، از گروه شک کنندگان در نبرد بوده است.»(2) او با این جمله‏ی کوتاه، آغازگر سرزنش ربیع بن خثیم می‏شود. دانشمندان پس از وی، کم و بیش این راه را ادامه داده‏اند.

پس از طریحی، میرزا عبدالله افندی (ره) شاگرد علامه مجلسی، در ریاض العلماء، پس از نقل خبر نصر بن مزاحم، می‏نویسد: «شک ربیع، شک در دین است، بلکه مانند کفر است.»(3) از سوی دیگر، برخی دانشمندان سرزنش ربیع را ناروا دانسته و به تکاپو افتاده‏اند تا با توجیه خبر نصر بن مزاحم، ناروایی سخنان پیشینیان را به اثبات رسانند. آیت الله نهاوندی (ره) در کتاب بنیان رفیع، بسیار کوشیده است که معنای درستی از روایت فوق به دست آورد.در پایان بررسی خود می‏نویسد که روایت نصر بن مزاحم، روایتی ضعیف است و نمی‏تواند اعتبار ربیع را زیر سؤال ببرد. اگر درستی آن را هم بپذیریم، از آن جا که با دلیل‏های دیگر (که آن‏ها قابل اعتمادند) تعارض دارد، از حجیت می‏افتد و باید به برهانی دیگر استناد کنیم.(4)

در میان دانشمندان علم رجال شیعه، پس از مرحوم خوانساری (ره) – نویسنده‏ی روضات الجنات – مرحوم مامقانی قدس سره بیش از دیگران به شخصیت ربیع بن خثیم با دید

مثبت نگریسته و در توجیه روایت نصر بن مزاحم و پاسخ به دیگر ایرادها، با تمام توان به میدان آمده است.


1) وقعة الصفین(110)بحارالانوار (ج 32، ص 400).

2) مجمع البحرین (ج 2، ص 134).

3) ریاض العلماء (ج 2، ص 299).

4) ر. ک، بنیان رفیع (ص 5 تا ص 9).