جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آرامگاه ربیع بن خثیم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

ایرانیان مقبره‏ی ربیع بن خثیم را در شش کیلومتری شمال غربی مشهد مقدس می‏دانند و مردم ایران وی را با نام «خواجه ربیع» می‏شناسند. مقبره‏ی خواجه ربیع در مشهد هر سال زائرین بسیاری را پذیراست.

متأسفانه این که مقبره‏ی ربیع در مشهد باشد، هیچ اصل و ریشه‏ای ندارد و پژوهش چیز دیگری می‏گوید. نویسنده‏ی کتاب صفة الصفوة پس از اشاره به حالاتی از ربیع بن خثیم می‏نویسد:

ربیع بن خثیم در زمان حکمرانی عبیدالله بن زیاد، در کوفه درگذشت.(1)

با این عبارت بی‏گمان وفات ربیع بن خثیم در کوفه بوده است. محمد بن حبان در گذشته‏ی 354 ه ق. در کتاب مشاهیر علماء الأمصار و أعلام فقهاء الأقطار می‏نگارد:

ربیع بن خثیم زاهد و عابد کوشای کوفه بود که بر پرهیزگاری و راز و نیاز همیشگی خود بسیار پای می‏فشرد و در سال 63 ه. ق یعنی (دو سال) پس از رویداد کشته شدن حسین بن علی، در کوفه وفات کرد.(2)

نشانه‏های دیگری نیز در این باره هست که در کتاب تلاشگر میدان زهد ذکر شده است.

بنابراین، بی‏گمان، قبر ربیع در کوفه است و مقبره‏ی منسوب به وی در طوس شهرتی بی‏پایه است. از کسانی که این دیدگاه را با صراحت طرح کرده‏اند، استاد

کاظم مدیر شانه‏چی است. وی در کتاب مزارات خراسان می‏نگارد:

محل دفن خواجه به احتمال قوی همان کوفه است که ابن‏سعد و ابن‏جوزی تصریح کرده‏اند و مستند دفن خواجه در مشهد صرف شهرت در افواه بوده و قاضی نورالله و شیخ‏بهایی که از گفته‏ی ابن‏سعد و ابن‏جوزی اطلاعی نداشته‏اند، نیز تلقی به قبول کرده‏اند.(3)

اگر بپذیریم که ربیع بن خثیم در کوفه وفات کرده و مدفنش در کوفه است، برخی شبهه‏های دیگر نیز از بین خواهند رفت و ما از پاسخگویی به آن شبهه‏ها بی‏نیاز می‏شویم؛ مثلا دیگر نیازی نیست که روایت مرسلی را که درباره‏ی مقبره‏ی ربیع بن خثیم گفته شده بی‏سند بشماریم؛ چرا که متن آن نیز با واقعیت فرسنگ‏ها فاصله خواهد داشت.

از سوی دیگر، با پذیرفتن این دیدگاه پرسش‏های جدیدی رخ می‏نمایند. راستی چه کسی در مقبره‏ی منسوب به ربیع در طوس دفن است؟ آیا فردی به نام ربیع در آن جا دفن شده است؟ آن شخص کیست؟ چرا برخی او را ربیع بن خثیم پنداشته‏اند؟


1) صفة الصفوة (ج 3، ص 68)، طبقات خلیفة (ص 238).

2) مشاهیر علماء الامصار (ص 160).

3) مزارات خراسان (ص 130).