فرجام نیک، آرزوی هر انسان خردمندی است. امّا باید دانست چگونه انسان می تواند عاقبت به خیر باشد ؟
امام علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه دربارهی عاقبت به خیری روایت می فرمایند :
«کتب الصادق علیهالسلام الی بعض الناس: ان اردت ان یختم بخیر عملک حتی تقبض، و انت فی افضل الأعمال، فعظم لله حقه، ان لا تبدل نعمائه فی معاصیه، و ان تغتر بحلمه عنک، و اکرم کل من و جدته یذکر منا، او ینتحل مودتنا، ثم لیس علیک صادقا کان او کاذبا، انما لک نیتک و علیه کذبه».(1)
«امام صادق علیهالسلام به فردی در نامهای نوشتند: اگر میخواهی اعمال و زندگی تو ختم به خیر شود در حالی که مشغول انجام دادن بهترین اعمال هستی، قبض روح شوی، پس حقّ خداوند متعال را بزرگ شمرده و نعمتهای او را در عصیان
اِلاهی و گناهان صرف نکن و در برابر حلم او نسبت به شما و اعمالتان مغرور نشوید. (و این زمانی است که تو اعمالی را مرتکب میشوید که مستحقّ عذاب خواهی شد، ولی خداوند صبور است، فرصت میدهد، پس نباید در این فرصتها به گمان این که عمل شایستهای مرتکب شدهای، غافل شده و مغرور شوی).
همچنین هر کس را یافتی که ذکر ما خانواده را بگوید و یا دوستی و محبت ما را به خود نسبت دهد او را گرامی بدار و برای تو مهم نباشد که آیا (در ادّعای مودّت ما) راست ویا دروغ میگوید. و همانا نیت تو است که به نفع خودت میباشد و دروغگویی او است که بر ضرر خودش میباشد. و در نهایت اکرام او به واسطهی ادعای محبت ما در هر حال سزاوار است».
1) عیون اخبار الرّضا صلوات الله علیه ج 2 ص 4 ح 8.