جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کمال عقل

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بدیهی است که عقل نیز دارای درجاتی است. در روایتی آمده است:حضرت علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه به عنوان نشانه‏های کمال عقل راچنین بیان می فرمایند:

«لا یتم عقل امرء مسلم حتی تکون فیه عشر خصال: الخیر منه مأمول، و الشر منه مأمون، یستکثر قلیل الخیر من غیره، و یستقل کثیر الخیر من نفسه، لا یسأم من طلب الحوائج الیه. و لا

یمل من طلب العلم طول دهره. الفقر فی الله أحب الیه من

الغنی، و الذل فی الله أحب الیه من العز فی عدوه، و الخمول أشهی الیه من الشهرة».

ثم قال صلواة الله علیه: «العاشرة و ما العاشرة».

قیل له: من هی؟

قال صلواة الله علیه :«لا یری أحدا الا قال: هو خیر منی و أتقی. انما الناس رجلان: رجل خیر منه و أدنی. فاذا لقی الذی هو شر منه و أدنی، قال: لعل خیر هذا باطن و هو خیر له، و خیری ظاهر و هو شر لی. و اذا رأی الذی هو خیر منه و أتقی، تواضع له لیلحق به. فاذا فعل ذلک فقد علا مجده، و طاب خیره، و حسن ذکره، و ساد أهل زمانه».(1)

«عقل شخص مسلمان کامل نمی‏شود، تا این که در او ده خصلت باشد:

امید خیر رسانی در او باشد؛ دیگران از شرّ او در امان باشند؛ خیر اندک دیگران را زیاد بشمارد؛ نیکی‏های بسیار خود را اندک شمارد؛ هر چه از او حاجت طلب کنند، دلتنگ نگردد؛ در طول زندگانیش از طلب علم ملول و خسته نگردد؛ فقر در راه خدا (و در مورد رضایت خدا) نزد او محبوبتر و پسندیده‏تر از بی‏نیازی باشد؛ ذلّت و خواری در راه خدا نزد او پسندیده‏تر از عزّت در راه دشمن خدا باشد و به گمنامی مایل‏تر باشد تا شهرت و نامی شدن».

سپس حضرت فرمودند:

«و امّا ویژگی دهم: و چه امر مهمّی است آن ویژگی دهم؟!»

از حضرتش سؤال شد:آن امر دهم چیست؟

فرمودند: «این که هیچ شخصی را نبیند، مگر این که بگوید: او از من بهتر و پرهیزکارتر است؛ چرا که همانا مردمان دو گونه‏اند: یک دسته مردمانی که بهتر از او و پرهیزکارتر از او هستند. دیگر مردمانی که بدتر و پست‏تر از اوهستند.

پس اگر کسی را ملاقات کرد که بدتر و پست‏تر از او بود، بگوید:

شاید خوبی این مرد در باطن او است؛ پس این بهتر است برای او از این که خوبی ظاهری داشته باشد و حال آن که خیر و خوبی من ظاهر و نمایان است و چه بسا این حالت برای من بدتر است و زمانی که کسی را ملاقات کرد که بهتر و پرهیزکارتر از او بود، در مقابل او تواضع کند تا به درجات او برسد.

پس اگر شخص چنین کند، گرامی‏تر (و بزرگوارتر) شده و خوبی‏های او پاک و منزّه گشته و نام و یاد او نیکو شده و سیّد و آقای اهل زمان خود می‏گردد».


1) تحف العقول: ص 467.