جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بهترین و بدترین زندگی کدام است ؟

زمان مطالعه: 2 دقیقه

شاید برای هر انسانی یکی از بهترین پرسش ها این باشد که بهترین و بدترین زندگی کدام است ؟ این پرسش را علی بن شعیب امام رضا صلوات الله علیه نقل می کند. وی می گوید: به خدمت امام رضا صلوات الله علیه مشرّف شدم و حضرت به من فرمودند:

«یا علی! من احسن الناس معاشا؟»

قلت: انت یا سیدی اعلم به منی.

فقال صلوات الله علیه: «یا علی من حسن معاش غیره فی معاشه. یاعلی من اسوء الناس معاشا؟»

قلت: انت اعلم.

قال: علیه‏السلام من لم یعش غیره فی معاشه.

یا علی! احسنوا جوار النعم، فانها وحشیة ما نأت عن قوم فعادت الیهم.

یا علی! ان شر الناس من منع رفده، و اکل وحده، و جلد عبده».(1)

«ای علی! چه کسی بهترین زندگی را دارد؟»

عرض کردم: ای آقای من! شما داناتر از من هستید.

فرمودند:«ای علی ! کسی است که در کنار زندگی او دیگران خوش زندگی می‏کنند».

سپس فرمودند: «ای علی! چه کسی بدترین زندگی را دارد؟»

عرض کردم: شما داناتر هستید.

حضرت فرمودند: «کسی که از زندگی او دیگران نفعی نبرند».

سپس حضرت فرمودند: ای علی! با نعمت‏های خدا به نحو خوب و پسندیده‏ای همراه باشید که همانا نعمت‏ها گریزانند، هیچ نعمتی از مردم دور نمی‏شود که مجدداً به آنان رجوع کرده و بازگردند، (و زمانی که نعمتی از دست رفت دیگر باز نمی‏گردد). یا علی! همانا بدترین مردم شخصی است که یاری خود را از مردم منع کند، تنها بخورد (به تنهایی از اموالش استفاده کند) و بنده‏اش را بزند».

در حقیقت بهترین زندگی‏ها آن است که دیگران در آن زندگی سهم داشته و از آن متنعّم شوند و سزاوار است هر مسلمانی به هر نحوی که برایش ممکن است دیگران را در زندگی و رفاه خود شریک کند، که

البته سهیم نمودن مردم انواع مختلف دارد؛ مثلا می‏تواند دیگران را به سفره‏ی خود حاضر نماید، یا با ساختن بنایی به عنوان مصرف عمومی و مکان‏های عام المنفعه و یا حتّی به عنوان کسب، همچنین ایجاد اشتغال و به کار گرفتن سرمایه در مسیر تولید که افرادی از این طریق امرار معاش کنند و سربار جامعه نباشند و مانند این ها از کارهایی که به نحوی مردم را شریک در زندگی یک نفر می‏کند.

از طرفی انسان‏های بخیل – یا به تعبیر علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه، بدترین انسان‏ها – اگر لذّت بهره بردن دیگران از زندگی آن‏ها را خود چشیده بودند، به یقین درک می‏کردند که لذّت همراهی و شرکت مردم در زندگی انسان به انواع مختلف از لذت فزون‏طلبی و ثروت‏اندوزی به مراتب بیشتر و مسرّت بخش‏تر است

از طرف دیگر یقین می‏کردند که سهم داشتن دیگران در زندگی ایشان برکت وسعت فوق العاده‏ای در مال و زندگی و عمر، و سلامتی ایجاد خواهد کرد، چرا که برکت و بی‏برکتی فقط به خواست و اراده‏ی اِلاهی خواهد بود و خداوند برکت را در قدوم مهمان و سهم داشتن دیگران از زندگی‏ها قرار داده است.


1) تحف العقول: ص 471.