جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

صله‏ی رحم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

صله ی رحم و پیوند خیشاوندی آثارعجیب اجتماعی و ورانی دارد. حضرت علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه در بیان اهمیّت و فواید آن می‏فرمایند:

«من سره ان ینسأ فی اجله و یزاد فی رزقه فلیصل رحمه».(1)

کسی که مسرور می‏شود از این که اجل) و مدّت زندگی ) او طولانی گردد و روزی او زیاد شود پس باید صله رحم نماید».

چه بسا این مرگ‏های ناگهانی و زودرس و این تنگی روزی و مشکلات زندگی که بر جامعه‏ی ما حاکم است به خاطر دور شدن اقوام و وابستگان از یکدیگر و ترک نمودن سنّت حسنه‏ی صله‏ی رحم باشد.

یکی از علّت‏های ترک صله‏ی رحم در جامعه‏ی ما، تجمّلات و تشریفاتی است که در فرهنگ مردم رسوخ نموده است؛ البتّه اکرام

کردن میهمان در حد توان و بذل موجود لازم است، ولی نباید به حدی برسد که شخص برای پذیرایی میهمان خود را به تکلّف انداخته و بیش از حد توان خود خرج کند.

از علّت‏های دیگر این که به واسطه‏ی طولانی شدن مجالس صله‏ی رحم گاهی سخنان مطرح می شود و مسائلی به وجود می‏آید که موجب کدورت بین افراد می‏شود و به این جهت روابط خانوادگی و رفت و آمدهای فامیلی کمتر می‏شود؛ علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه برای ترک این نوع فرهنگ‏های غلط و تأکید در انجام صله‏ی رحم حتّی در کمترین مدّت و با کمترین تشریفات می‏فرمایند:

«صل رحمک و لو بشریة من ماء، و افضل ما توصل به الرحم کف الأذی عنها، و قال فی کتاب الله (لا تبطلوا صدقاتکم بالمن الأذی)».(2)

«صله‏ی رحم کن گرچه به جرعه‏ی آبی باشد و بهترین صله‏ی رحم تو خودداری از آزار و اذیت آن‏ها است و همانا خداوند متعال در قرآن فرموده است: «صدقات خود را با منّت گذاردن و آزار دادن باطل نکنید».(3)


1) عیون اخبار الرّضا صلوات الله علیه ج 2 ص 44.

2) سوره‏ی بقره: آیه‏ی 268.

3) تحف العقول: ص 469.