جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نیات غرض‏آلود

زمان مطالعه: 2 دقیقه

برخی از اصحاب پدرش امام کاظم علیه‏السلام که بعدا طریقه وقف را به وجود آوردند، آن حضرت را از این که آشکارا برای خود دعوت، و اظهار امامت می‏کرد، برحذر می‏داشتند، و امام رضا علیه‏السلام به آنان پاسخ می‏داد، باکی نیست، و بیم این که هارون دست شرارت به سوی او دراز کند، موردی ندارد.

هدف اینها جز این نبود، که امام از دعوت به خویش و اظهار امامت، بازدارند تا بتوانند مذهب خود را، مبنی بر این که امام قائم امام موسی بن جعفر علیه‏السلام است که زنده است و روزی می‏خورد، به پیش برند، چنان که در بخش مربوط به واقفیان شرح داده‏ایم.

اکنون به آنچه ابومسروق درباره گفتگوی امام رضا علیه‏السلام با یکی از این واقفیان، روایت کرده توجه کنیم: گروهی از واقفیان، که از آن جمله علی بن ابی‏حمزه بطائنی، و محمد بن اسحاق بن عمار، و حسین بن عمران، و حسین بن ابی‏سعید مکاری بودند، بر امام رضا علیه‏السلام وارد شدند.

علی بن حمزه عرض کرد: قربانت شوم، به ما خبر ده حال پدرت چگونه است؟

امام علیه‏السلام فرمود: بر او درود باد، درگذشته است.

عرض کرد: چه کسی را وصی و جانشین خود قرار داده است؟

فرمود: مرا

عرض کرد: شما چیزی را می‏گویی که هیچ یک از پدرانت، تا علی بن ابی‏طالب علیه‏السلام، نگفته است.

فرمود: لیکن آن را بهترین و برترین پدرانم، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرموده است.

عرض کرد: آیا از اینان بر جان خویش بیم نداری؟

فرمود: اگر بر جان خویش بترسم، به آن کمک کرده‏ام، همانا ابولهب نزد پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آمد، و او را تهدید کرد، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: اگر از جانب تو خراشی بر من وارد شود، من دروغگویم، و این نخستین آیه و نشانه‏ای بود، که رسول خدا صلی الله علیه و آله بر صدق رسالت خود ظاهر کرد، و این که می‏گویم: اگر از جانب هارون خراشی به من برسد، من دروغگویم، نخستین نشانه صدق امامت من است که برای شما ظاهر می‏کنم.

حسین بن مهران عرض کرد: اگر آن چه را می‏فرمایی، آشکارا بیان کنی، خواسته ما

برآورده است.

امام فرمود: خواسته شما چیست؟ آیا می‏خواهید نزد هارون بروم، و به او بگویم من امام هستم، و تو هیچ کاره‏ای.

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در آغاز رسالت خود چنین نکرده است، و آنچه را به ابولهب فرموده تنها به خانواده و دوستان و افراد مورد وثوق خود فرموده است، و شما امامت پدران مرا اعتقاد دارید، و می‏گویید: تقیه مانع است از این که علی بن موسی بگوید، پدرم زنده است، چطور من تقیه نمی‏کنم از این که بگویم امام هستم، ولی تقیه می‏کنم که اگر پدرم زنده بود، بگویم زنده است(1)

صدق خبر امام رضا علیه‏السلام به ثبوت رسید، و بالاخره هارون مرد، بدون این که بتواند، هیچ گزندی به آن حضرت برساند.


1) اعیان‏الشیعه ج 4 ق 2 ص 138.