پیشتر بیان شد که طبق مشهورترین اقوال، حضرت علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه در روز یازدهم ذی القعدة الحرام سال 148 هجری در مدینة الرسول دیده به جهان گشودند. آن حضرت حدود 25 سال زیر سایه ی پدرارجمندش زندگی کرد.
از روایات استفاده میشود این است که حضرت امام رضا صلوات الله علیه این دوران از عمر شریف خود را در مدینه سپری کرد و گاهی برای انجام فریضهی حجّ و زیارت خانهی خدا به مکّه ی مکرمه تشریف میبرد.
چنانچه در تاریخ و روایات ذکر شده است، حضرت امام کاظمصلوات الله علیه دارای سی و هفت فرزند از پسر و دختر بودند.
فرزندان آن حضرت از بزرگان و صاحبان کرامت بودهاند، هم اکنون به عنوان امامزادهها دارای ابنیه و بقاع متبرکه بوده و در اطراف شهرها و روستاهای ایران، عراق و کشورهای دیگر، مظهر آثار، برکات و کرامات عدیدهای هستند.
از جملهی آن امام زاده های جلیل القدر حضرت فاطمهی معصومه سلام الله علیها در قم، ابراهیم بن موسی علیهالسلام در دولتآباد اصفهان، حضرت احمد بن موسی مشهور به «شاهچراغ» در شیراز، و اسماعیل بن موسی، ابراهیم و حمزه در شهر ری و محمّد بن موسی صلوات الله علیهم هستند که هر کدام ازا ین بزرگواران چراغهای هدایت و راهنمایان دین و مکتب اسلام بودهاند.
البته در بین فرزندان آن حضرت، علیّ بن موسی الرضا صلوات الله علیه دارای مقام امامت و ازهرجهت برتر بودند که در واقع جانشین پدر بزرگوارش و امام هشتم شیعیان است.
مفضل بن عمر میگوید: خدمت ابیالحسن امام کاظم صلوات الله علیه شریفاب شدم، در حالی که فرزندش علی صلوات الله علیه در دامان او
بود و حضرت او را میبوسید و او را به دوش خود نهاده و به سینه میچسبانید و میفرمود:
«پدر و مادرم فدای تو باد، چقدر تو خوشبویی، چه ذات و سرشت پاک و پاکیزهای داری، چقدر فضل تو روشن و آشکار است».
عرض کردم: فدای تو شوم! همانا در دل من از این فرزند مودّتی قرار گرفته که برای هیچ کس به غیر از او قرار نگرفته بود.
حضرت فرمود: ای مفضل! او نسبت به من به منزلهی من، نسبت به پدرم است.(ذریة بعضها من بعض و الله سمیع علیم)(1) «فرزندانی هستند، برخی از نسل برخی دیگر، و خدا شنوا و داناست».
عرض کردم او بعد از شما صاحب این امر (امامت) خواهد بود؟
فرمود: آری، کسی که او را پیروی کند به راه صحیح هدایت میشود و کسی که از او نافرمانی نماید کافر خواهد شد.(2)
1) سورهی آل عمران (3): آیهی 34.
2) عیون اخبار الرّضا صلوات الله علیه: ج2، ص40.