جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

موافقان امامت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یکی از برادران بلند مقام امام رضا علیه‏السلام، احمد بن موسی علیه‏السلام است که معروف به شاه‏چراغ می‏باشد و مرقد شریفش در شیراز است.

این شخصیت بزرگوار مورد احترام مردم بود. حتی پس از شهادت حضرت موسی بن جعفر علیه‏السلام در مدینه، جمعی به عنوان پذیرش امامت او، به در خانه‏ی «ام‏احمد» آمدند و همراه «احمد بن موسی علیه‏السلام» دارای کرامات و مقامات ارجمندی بود، مردم تصور می‏کردند که او امام بعد از امام کاظم علیه‏السلام است، بنابراین با او به عنوان بیعت امام بیعت کردند.

او از مردم بیعت گرفت. سپس بالای منبر رفت و خطبه‏ای در

نهایت فصاحت و بلاغت خواند و فرمود: ای مردم! شما همه با من بیعت کردید، ولی بدانید من با برادرم «علی بن موسی الرضا» بیعت کرده‏ام. او امام و جانشین پدرم می‏باشد؛ او ولی خداست و بر من و شما از جانب خدا و رسولش، واجب است که هر چه او به ما امر می‏کند، اطاعت کنیم.

همه‏ی حاضران سخن احمد بن موسی علیه‏السلام را پذیرفتند و دسته جمعی از مسجد بیرون آمده، در حالی که احمد بن موسی در پیشاپیش آن‏ها بود، با هم به در خانه‏ی حضرت رضا علیه‏السلام رفتند و با آن حضرت بیعت کردند. امام رضا علیه‏السلام برای احمد بن موسی علیه‏السلام دعا کردند و احمد بن موسی علیه‏السلام از آن پس همواره در خدمت برادر بود، تا آن زمان که حضرت رضا علیه‏السلام به سوی خراسان حرکت نمودند.

احمد بن موسی علیه‏السلام در عصر خلافت مأمون عباسی، همراه جماعتی از مدینه به قصد زیارت برادرش حضرت رضا علیه‏السلام از طریق فارس به سوی خراسان حرکت کردند. هنگامی که «قتلغ خان» استاندار و نماینده‏ی مأمون در شیراز از ورود او به شیراز مطلع شد، سپاهی به سوی او فرستاد و در هشت فرسخی شیراز در محلی به نام «خان زنیان» سر راه احمد بن موسی علیه‏السلام را گرفتند و بین حضرت احمد با سپاه «قتلغ خان» جنگ واقع شد. در این میان، یکی از یاران «قتلغ خان» فریاد زد: اگر قصد زیارت حضرت رضا را دارید، او از دنیا رفته است. وقتی که

یاران احمد بن موسی علیه‏السلام چنین شنیدند، از اطراف او پراکنده شدند و تنها برادرانش و چند نفر از خویشاوندانش همراه آن حضرت ماندند.

سپس احمد بن موسی علیه‏السلام با همراهان به سوی شیراز روانه شدند، اما دشمنان، آن‏ها را تعقیب کرده و در شیراز – در همان جا که اکنون محل مرقد شریف احمد بن موسی علیه‏السلام است – او و عده‏ای از همراهانش را به شهادت رساندند.(1)


1) بحارالانوار، ج 48، صص 308 – 307.