جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قیامت و پرسش از مهم‏ترین نعمت‏ها

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مرحوم شیخ صدوق به نقل از حاکم بیهقی حکایت کند:

روزی حضرت علی بن موسی الرضا علیه‏السلام در جمع عده‏ای نشسته بود، ضمن فرمایشاتی فرمود: در دنیا هیچ نعمت واقعی و حقیقی وجود ندارد.

بعضی از دانشمندان حاضر در مجلس گفتند: یا ابن رسول الله! پس این آیه‏ی شریفه‏ی قرآن«لتسئلن یومئذ عن النعیم» (1) که مقصود آب سرد و گوارا می‏باشد، را چه می‏گوئی؟

حضرت با آوای بلند اظهار نمود: شما این چنین تفسیر کرده‏اید؛ و عده‏ای دیگرتان گفته‏اند: منظور طعام لذیذ است؛ و نیز عده‏ای دیگر، خواب راحت و آرام‏بخش تعبیر کرده‏اند.

و سپس افزود: به درستی که پدرم از پدرش، امام جعفر صادق علیه‏السلام روایت فرموده است که: خداوند متعال نعمت‏هائی را که در اختیار بندگانش قرار داده است، همه به عنوان تفضل و لطف بوده است تا مورد استفاده و بهره قرار دهند.

و خدای رحمان اصل آن نعمت‏ها را مورد سؤال و بازجوئی قرار نمی‏دهد و منت هم برایشان نمی‏گذارد، چون منت نهادن در مقابل لطف و محبت، زشت و ناپسند است.

بنابراین، منظور از آیه‏ی شریفه‏ی قرآن، محبت و ولایت ما اهل‏بیت رسول الله صلوات الله علیهم است که خداوند متعال در روز محشر، پس از سؤال پیرامون توحید و یکتاپرستی؛ و پس از سؤال از نبوت پیغمبر اسلام، از ولایت ما ائمه، نیز سؤال خواهد کرد.

و چنانچه انسان از عهده‏ی پاسخ آن برآید و درمانده نگردد، وارد بهشت گشته و از نعمت‏های جاوید آن بهره می‏برد، که زایل و فاسدشدنی نخواهد بود.

سپس حضرت رضا علیه‏السلام افزود: پدرم از پدران بزرگوارش علیهم‏السلام حکایت فرمود، که رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم خطاب به علی بن ابی‏طالب علیه‏السلام فرمود:

ای علی! اولین چیزی که پس از مرگ از انسان سؤال می‏شود، یگانگی خداوند سبحان، سپس نبوت و رسالت من؛ و آن گاه از ولایت و امامت تو – و دیگر ائمه – خواهد بود، با کیفیتی که خداوند متعال مقرر و تعیین نموده است.

پس اگر انسان، صحیح و کامل اقرار کند و پاسخ دهد، وارد بهشت جاوید گشته و از نعمت‏های بی‏منتهایش بهره‏مند می‏گردد.(2)


1) سوره‏ی تکاثر: آیه‏ی 8.

2) تفسیر البرهان: ج 4، ص 502، ح 5، به نقل از توحید شیخ صدوق.