جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علت و چگونگی شهادت حضرت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

طبق آنچه از مجموع روایات و تواریخ استفاده می‏شود:

خلفاء بنی‏العباس با سادات بنی الزهراء خصوصا امامان معصوم علیهم‏السلام رابطه حسنه‏ای نداشتند و چنانچه بهائی به آن‏ها می‏دادند و اکرامی می‏کردند، تنها به جهت سیاست و حفظ حکومت بوده است.

مأمون عباسی همچون دیگر بنی‏العباس، اگر نسبت به امام رضا علیه‏السلام احترامی قائل می‏شد، قصدش سرپوش گذاشتن بر جنایات پدرش، هارون‏الرشید و نیز جذب افکار عمومی و تثبیت موقعیت و حکومت خود بود.

مأمون در تمام دوران حکومتش به دنبال فرصت و موقعیت مناسبی بود تا بتواند آن امام معصوم و مظلوم علیه‏السلام را – که مانعی بزرگ برای هوسرانی‏ها و خودکامگی‏هایش می‏دانست – از سر راه خود بردارد.

از طرف دیگر اطرافیان دنیاپرست و شهوتران مأمون، کسانی چون فرزندان سهل بن فضل هر روز نزد مأمون نسبت به حضرت رضا علیه‏السلام سعایت و سخن‏چینی و بدگوئی می‏کردند، لذا مأمون تصمیم جدی گرفت تا آن که حضرت را به قتل رسانیده و از سر راه بردارد.

– در این که چگونه حضرت، مسموم و شهید شد بین مورخین

و محدثین اختلاف نظر است، که به دو روایت مشهور در این رابطه اشاره می‏شود:

1 – عبدالله بن بشیر گوید: روزی مأمون مرا دستور داد تا ناخن‏هایم را بلند بگذارم و کوتاه نکنم، پس از گذشت مدتی مرا احضار کرد و چیزی شبیه تمر هندی به من داد و گفت: آن‏ها را مدتی با انگشتان دست خود خمیر کن.

چون چنین کردم، او خود بلند شد و به نزد حضرت رضا علیه‏السلام رفت و پس از گذشت لحظاتی مرا نیز در حضور خودشان دعوت کرد.

هنگامی که به حضورشان رسیدم، دیدم طبقی از انار آماده بود، مأمون به من گفت: ای عبدالله! مقداری انار دانه دانه کن و با دست خود آب آن‏ها را بگیر.

و چون چنین کردم، مأمون خودش آن آب انار را برداشت و به حضرت خورانید و همان آب انار سبب وفات و شهادتش گردید.

و اباصلت گوید: چون مأمون از منزل امام علیه‏السلام بیرون رفت، حضرت به من فرمود: مرا مسموم کردند.

2 – محمد بن جهم گوید: حضرت رضا علیه‏السلام نسبت به انگور علاقه بسیار داشت، مأمون این موضوع را می‏دانست، مقداری انگور تهیه کرد و به وسیله‏ی سوزن در آن‏ها زهر تزریق نمود، به طوری که هیچ معلوم نبود، و سپس آن‏ها را به حضرت خورانید و حضرت به شهادت

و لقاء الله رسید.(1)

– همچنین اباصلت هروی حکایت کند:

روزی در خدمت حضرت علی بن موسی الرضا علیهماالسلام بودم، که فرمود: ای اباصلت! آنان مرا به وسیله‏ی زهر مسموم و شهید خواهند کرد و کنار قبر هارون‏الرشید دفن می‏شوم، خداوند قبر مرا پناهگاه و زیارتگاه شیعیان و دوستانم قرار می‏دهد.

پس هر کس مرا در دیار غربت زیارت کند، بر من لازم است که در روز قیامت به دیدار و زیارت او بروم.

قسم به آن که جدم، محمد صلی الله علیه و اله و سلم را به نبوت برگزید و بر تمامی مخلوقش برتری و فضیلت داد، هر کسی نزد قبرم نماز بخواند مورد مغفرت و رحمت الهی قرار خواهد گرفت.

قسم به آن که ما را به وسیله‏ی امامت گرامی داشت و خلافت و جانشینی پیغمبرش را مخصوص ما گرداند، زیارت‏کنندگان قبر من در پیشگاه خداوند از بهترین موقعیت برخوردار می‏باشند.

و سپس افزود: هر مؤمنی هر نوع سختی و مشکلی را در مسیر زیارت و دیار من متحمل شود، خداوند آتش جهنم را بر او حرام می‏گرداند.(2)


1) أعیان الشیعة: ج 2، ص 31 – 30.

2) عیون أخبار الرضا علیه‏السلام: ج 2، ص 226، ح 1.