جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شورش‏های علویان

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«ابوالسرایا»، «محمد بن ابراهیم بن اسماعیل طباطبا بن ابراهیم بن حسن بن حسن علی بن ابیطالب علیه‏السلام» را در راه حجاز(1) ملاقات کرد و با او وعده گذاشت که مردم را به بیعت او فراخواند و او در روز 10 جمادی‏الاول سال 199 در کوفه خود را ظاهر ساخت. چون روز میعاد شد، محمد بن ابراهیم در کوفه خروج کرد و علی بن عبدالله بن حسین بن علی بن الحسین زین‏العابدین علیه‏السلام با او بود. مردم کوفه گرد او جمع

شدند و با او بیعت کردند. از طرف دیگر، ابوالسرایا با غلامان خویش از خارج کوفه مردم را به یاری خاندان پیامبر و خونخواهی شهیدان آل محمد صلی الله علیه و آله دعوت و تحریض کرد و روز موعود با جماعتی که گرد آمده بود، وارد کوفه شد. در این هنگام، محمد بن ابراهیم بر فراز منبر رفت و خطبه خواند و مردم را به بیعت خویش طلبید و عهد کرد که در میان مردم به قانون کتاب و سنت عمل کند و جانب امر به معروف و نهی از منکر را فرونگذارد.(2)

لشکریان ابوالسرایا (که روزی در میان حزب مأمون(3) جای داشت) با هر سپاهی که روبه‏رو می‏شدند، آن را تارومار می‏کرند و به هر شهری که می‏رسیدند، آن جا را تسخیر می‏کردند.(4)

می‏گویند در نبرد ابوالسرایا دویست هزار تن از یاران سلطان کشته شدند؛ در حالی که از روز قیام تا روز گردن زدنش بیش از ده ماه طول نکشید. همچنین محمد بن ابراهیم در جنگ دوم مجروح گردید و بر اثر این جراحت شهید شد.

همین قیام محمد بن ابراهیم است که «ابوالفرج» از «جابر جعفی» روایت کرده است که حضرت امام محمد باقر علیه‏السلام از خروج او خبر دادند و فرمودند:

در سال 199 مردی از ما اهل‏بیت بر منبر کوفه خطبه می‏خواند، که خداوند به وجود او به ملائکه مباهات می‏کند.(5)

از سخن امام در حق محمد بن ابراهیم طباطبا دانسته می‏شود که قیام وی برحق و برای حق بوده و این که با مردم پیمان بسته است که به کتاب و سنت عمل کند، مسلما این کار را می‏کرد و تصمیم داشت پس از پیروزی کامل، امامت را به دست امام علی بن موسی الرضا علیه‏السلام بسپارد؛ پس در حقیقت او داعی امام رضا علیه‏السلام بوده است.


1) – ابوالسرایا به مزار امام حسین علیه‏السلام آمد، زیرا مزار امام حسین پایگاه انقلاب‏ها و پناهگاه انقلابی‏ها بود (امامان شیعه و جنبش‏های مکتبی، مدرسی، ص 255).

2) امام در عینیت جامعه، محمدرضا حکیمی، صص 54 – 53.

3) تاریخ طبری ج 10، ص 236.

4) زندگی سیاسی هشتمین امام، جعفر مرتضی، ص 122.

5) تتمة المنتهی، ص 193.