در فرهنگ شکوهمند اسلام ناب، زیارت را جایگاهی والاست. پرداختن به بحث تفصیلی زیارت از حوصلهی این نوشته بیرون است. از این رو، تنها برای آشنایی با این فرهنگ ژرف و شگرف، به برخی روایات اشاره میکنیم.
در فرهنگ آسمانی اسلام، مسجد – که خانهی خدا به شمار میآید – زیارتگاه و جایگاه دیدار با پروردگار است.(1) اهل مسجد، زائر خدایند. پروردگار نیز میهمانان خود را گرامی میدارد و بر آنان پاداش و هدیه میدهد.(2)
پیامبر پاک نهاد صلی الله علیه و آله سلم فرموده است: «هر کس حج به جای آورد و قبر مرا زیارت کند، مانند کسی که مرا دیدار کند پاداش میبرد(3) و من شفاعتش را تضمین میکنم(4) و اگر کسی پس از حج، قبر پیامبر صلی الله علیه و آله سلم را زیارت نکند، بر رسول خدا جفا کرده است.(5) از این رو، کسی که در راه زیارت حرم خدا یا قبر پیامبر از دنیا برود، روز قیامت در شمار اهل ایمان محشور میشود.»(6)
در فرهنگ ارزشمند اسلام ناب، دیدار و مصافحه با مسافر از حج بازگشته،
مانند حجرالاسود در آغوش گرفتن است.(7) هر کس برادر مؤمن خود را در منزلش دیدار کند، میهمان خداوند است و در برابر این عشق، پروردگار بهشت را بدو پاداش میدهد.(8) خداوند کمتر از بهشت برای این بنده نمیپسندد(9) و با این دیدار، گناهان او را نیز میآمرزد.(10)
در آیین اسلام، دیدار با دانشمندان، همانند زیارت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم است.(11) زیارت، دل مؤمن را زنده میکند(12) و ولایت را جان میبخشد.(13) زیارت قبر مردگان، یادآور آخرت است.(14) از این رو، به زیارت قبر مردگان میرویم و بر آنان درود میفرستیم و پند میگیریم.(15) سخن کوتاه این که زیارت، بارور کنندهی عشق است.(16)
1) قال الصادق علیهالسلام: مکتوب فی التوراة أن بیوتی فی الأرض المساجد فطوبی لمن تطهر فی بیته ثم زارنی، و حق علی المزور أن یکرم الزائر. ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 68.
2) عن الحسن علیهالسلام: أهل المسجد زوار الله و حق علی المزور التحفة لزائره. کلمة الامام الحسن، ص 41؛ الحکم الزاهره: ص 150.
3) «من حج فزار قبری بعد وفاتی کان کمن زارنی فی حیاتی». زیارت؛ محدثی، جواد، ص 25.
4) «من زار قبری و جبت له شفاعتی» زیارت ص 24.
5) «من حج البیت و لم یزرنی فقد جفانی» زیارت، ص 25.
6) «من زارنی بعد موتی فکانما زارنی فی حیاتی و من مات فی أحد الحرمین بعث یوم القیامة من الآمنین» زیارت، ص 25.
7) قال الصادق علیهالسلام: من لقی حاجا فصافحه کان کمن استلم الحجر. بحارالانوار؛ ج 96، ص 384.
8) قال رسول الله صلی الله علیه و آله سلم: من زار أخاه فی بیته قال الله عزوجل له: أنت ضیفی و زائری، علی قراک و قد اوجبت لک الجنة بحبک ایاه. اصول کافی؛ ج 2، ص 176.
9) قال الصادق علیهالسلام: من زار أخاه فی الله قال الله عزوجل: ایای زرت و ثوابک علی و لست أرضی لک ثوابا دون الجنة. بحارالانوار؛ ج 74، ص 345.
10) قال الصادق علیهالسلام: ما زار مسلم أخاه فی الله و لله الا ناداه الله عزوجل: ایها الزائر طبت و طابت لک الجنة. بحارالانوار: ج 74، ص 348.
11) قال رسول الله صلی الله علیه و آله سلم: من استقبل العلماء فقد استقبلنی و من زار العلماء زارنی و من جالس العلماء فقد جالسنی و من جالسنی فکانما جالس ربی. میزان الحکمة: ج 6، ص 489.
12) قال الصادق علیهالسلام: تزاوروا فان فی زیارتکم احیاء لقلوبکم و ذکرا لاحادیثنا و أحادیثنا تعطف بعضکم علی بعض، فان أخذتم بها رشدتم و نجوتم و ان ترکتموها ظللتم و هلکتم فخذوا بها و أنا بنجاتکم زعیم. بحارالانوار، ج 74، ص 258.
13) قال الباقر علیهالسلام: تزاوروا فی بیوتکم فان ذلک حیاة لأمرنا، رحم الله عبدأ أحیا أمرنا. میزان الحکمة: ص 298، ج 4.
14) قال رسول الله صلی الله علیه و آله سلم: زر القبور تذکر بها الآخرة. محجة البیضاء، ج 8، ص 289.
15) قال رسول الله صلی الله علیه و آله سلم: زوروا أمواتکم فسلموا علیهم فان لکم فیهم عبرة. محجة البیضاء: ج 8، ص 289.
16) قال رسول الله صلی الله علیه و آله سلم: الزیارة تنبت المودة. بحارالانوار؛ ج 74، ص 355.