جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جود و کرم امام به مستضعفان

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

حضرت رضا علیه‏السلام در نهان و آشکار، کمک‏های مالی سرشاری به نیازمندان و مستمندان می‏نمودند و برای رفع مشکلات آن‏ها کوشش‏های پی‏گیر و مداوم داشتند. بارگاه مقدسشان نیز همواره مرکز درمان و عنایت خاص حضرت بوده و هست و زائران مخلص را سیراب می‏سازد.

شخصی به حضرت عرض کرد: به اندازه‏ی جوانمردی خویش به من عطا کن. امام فرمودند: چنین توانایی ندارم. او گفت: به اندازه‏ی جوانمردی خودم بده. امام به غلامشان فرمودند: دو هزار دینار به او بده.

آن حضرت در خراسان همه‏ی اموالشان را در روز عرفه بین مردم تقسیم کردند. فضل بن سهل گفت: چنین کاری خسارت است. امام در پاسخ فرمودند: بلکه غنیمت است. هرگز آن را که در برابر آن به اجر و کرم الهی می‏رسم، خسارت مشمار.(1)

امام رضا علیه‏السلام در خراسان هرگاه که می‏خواستند غذا بخورند، دستور می‏فرمودند سینی بزرگی را می‏آوردند و نزدیک سفره می‏نهادند. آن

حضرت دست می‏بردند از هر کدام از بهترین غذایی را که در سفره بود، مقداری برمی‏داشتند و در آن سینی بزرگ می‏ریختند، پس دستور می‏دادند آن غذا را برای مستمندان ببرند. در این هنگام، این آیات را تلاوت می‏فرمودند:

ولی او (انسان ناسپاس) از آن گردنه‏ی مهم بالا نرفت. و تو نمی‏دانی آن گردنه چیست؟ آزاد کردن برده است یا اطعام کردن در روز گرسنگی، یتیمی از خویشاوندان را یا مستمندی به خاک افتاده را.(2)

پس می‏فرمودند: خداوند متعال می‏دانست که همه کس توان آزاد کردن برده را ندارد، لذا راه دیگری (غذا رسانی) را به سوی بهشتش قرار داد.(3)


1) عیون اخبار الرضا، ج 2، صص 161 – 160.

2) بلد، 16 – 11.

3) تفسیر المیزان، ج 20، ص 424.