جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

باران به دعای امام رضا

زمان مطالعه: 2 دقیقه

الامام السحاب الماطر و الغیث الهاطل و السماء الظلیلة و الارض البسیطة و العین الغریزة.(1)

امام ابری بارنده، بارانی تند، آسمانی سایه بخش، زمینی هموار و چشمه‏ای جوشان است.

«امام رضا علیه السلام»

پس از ولایتعهدی امام رضا علیه‏السلام مدت مدیدی باران نبارید؛ از اینرو برخی از اطرافیان مأمون که دل خوشی از حضرت رضا علیه‏السلام نداشتند، اظهار نمودند:

«از وقتی علی بن ‏موسی الرضا ولیعهد شد، خداوند باران رحمتش را از ما قطع کرد.»

مأمون وقتی این سخنان را شنید، نزد امام رضا علیه‏السلام آمد و تقاضا نمود

که حضرت جهت نزول باران به بارگاه الهی دعا کند. در اینحال امام رضا علیه‏السلام فرمود:

«دیشب رسول خدا صلی الله علیه و آله کنار امیرمؤمنان، علی علیه‏السلام، در عالم رؤیا به من فرمود: ” ای فرزندم! دوشنبه به صحرا برو و برای ایشان از خداوند باران بطلب و آنچه را خداوند به تو نشان می‏دهد به ایشان بازگو تا بیش از پیش از مقام و منزلت تو نزد خداوند متعال آگاه شوند “.»

دوشنبه امام رضا علیه‏السلام رو به صحرا گذارد و مردم به دنبال حضرت راه افتادند. وقتی امام علیه‏السلام به جایی مناسب رسید، ایستاد و بر منبر رفت و فرمود:

«خدایا! ای پروردگار من! تو حق ما اهل بیت را والا قرار دادی. همانگونه که فرموده‏ای ایشان به ما توسل نموده و امید به فضل و رحمت و احسان تو دارند. از اینرو برای ایشان بارانی سودمند و فراگیر بعد از رسیدنشان به منازل خود، نازل فرما.»

چند لحظه‏ای نگذشته بود که باد وزیدن گرفت و بعد از رسیدن یک سری ابر و رعد و برق، مردم به دنبال جایی شدند تا از باران در امان بمانند. در اینحال امام رضا علیه‏السلام فرمود:

«این ابرها برای شما نیست؛ متعلق به فلان جاست.»

بعد از گذر آن ابرها، ده بار شبیه آن ابرهای باران زا آمده و رعد و برق براه انداختند و حضرت همان فرمایش را تکرار فرمود و سر انجام وقتی ابری نزدیک آن منطقه شد، حضرت فرمود:

«ای مردم! این ابر را خداوند برای شما فرستاده است؛ از اینرو

خداوند را جهت فضل و رحمتش شکر کنید و به منازل خود روید؛ تا به خانه‏هایتان نرسید، ابر نخواهد بارید.»

وقتی مردم به منازل خودشان رسیدند، باران شروع شد و پس از باران، مردم این کرامت الهی را به امام رضا علیه‏السلام تبریک و تهنیت گفتند.

به دنبال این، حضرت رضا علیه‏السلام فرمود:

«ای مردم! در رابطه با استفاده‏ی صحیح از نعمت‏های الهی، تقوای خدا را پیشه‏ی خود سازید. با ارتکاب گناه، نعمت‏های الهی را از خود دور نکنید بلکه با اطاعت از پروردگار متعال نعمت‏هایش را برای خودتان استمرار بخشید. اینرا بدانید که بعد از ایمان به خدا و اعتراف به حقوق اولیاء الهی از خاندان رسول اکرم صلی الله علیه و آله، به چیزی که خوشایند شما باشد چون کمک و یاری برادر و خواهران مؤمن در کارهای دنیوی‏شان که گذرگاه ایشان به سوی بهشت است، شکر خداوند را بجا نمی‏آورید. هر کسی این کار را انجام دهد، از برگزیدگان و خواص درگاه الهی می‏باشد.»

امام رضا علیه‏السلام در ادامه فرمود:

«رسول خدا صلی الله علیه و آله در رابطه با مردی از گنهکاران که مردم می‏پنداشتند از اهل جهنم است، فرمود: ” او بدون اینکه اظهار کند، عیب و عورت مؤمنی را پوشاند و بعد از اطلاع، آن مؤمن در حقش دعا نمود و خداوند با اجابت دعای او آن مرد را عاقبت به خیر گرداند و از اینرو به مقام عظمای شهادت نائل گشت “.»(2)


1) تحف العقول ص 463.

2) بحار الأنوار ج 49 ص 181 – 182 و عیون اخبار الرضا ج 2 ص 168.