جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آغاز سفر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حضرت علیّ بن موسی الرّضا صلوات الله علیه بعد از گذشت حدود 52 سال از عمر شریفش و بعد از این که حدود 27 سال در مدینة الرسول شیعیان را امامت و رهبری نمود، راهی سفر به سوی خراسان و مرو شد.

سید بن طاووس (متوفّای 693 هـ) درکتاب فرحة الغری در این زمینه این گونه روایت می کند:

زمانی که مأمون حضرت رضا صلوات الله علیه را از مدینه به خراسان فراخواند، آن حضرت از مدینه به سوی بصره حرکت کرد. سپس به بغداد رهسپار شد.(1)

صنیع‏الدوله صاحب کتاب تاریخ مطّلع الشمس می‏گوید:

طبق آنچه معلوم شده مسیر حرکت آن حضرت از بصره به اهواز و قسمت عرب نشین ایران بود و از آنجا به فارس و شهر ارجان

( بهبهان کنونی ) حرکت کرد و آن‏گاه از خاک اصفهان عبور نمود و از همین مسیری که دشت آهوان و کوه میامی در آن واقع است به شهر نیشابور نزول اجلال فرمود.(2)

نگارنده‏ی کتاب تاریخ نایین می‏نویسد:

به نظر می رسد که خط سیر امام رضا صلوات الله علیه این گونه بود که از مدینه به بصره رفت و از ارجان و فارس گذشت، و بدین ترتیب از اهواز، رامهرمز، بهبهان، کهکیلویه، شلمزار ) از توابع چهار محال (، کروند ) از مناطق اطراف نجف‏آباد اصفهان (، قهپایه ) کوهپایه‏ی اصفهان (، نایین، انارک، بیابانک، خور، راه کویر ) طبس (، سمنان(3) آهوان(4)، دامغان، شاهرود، میامی، میاندشت، الحاق ) الحق ) و عبّاس‏آباد، سبزوار، نیشابور، ده سرخ، طُرق و مشهد (سناباد) به سرخس و مرو، رهسپار شده‏اند.(5)

عالم جلیل القدر شیخ صدوق رحمة الله این گونه نقل می کند:

رجاء بن ابی‏ضحاک روایت کرده که گفت: مأمون مرا فرستاد تا حضرت رضا صلوات الله علیه را از مدینه به مرو آورم و امر کرد که آن جناب را از بصره و اهواز و فارس حرکت دهم و از طریق قم عبور ندهم.

همچنین مأمون دستور داد آن جناب را در شب و روز محافظت کنم تا به او برسانم. من از مدینه تا مرو خدمت آن حضرت بودم. به خدا سوگند! مردی را در تقوا و کثرت ذکر خدا در جمیع اوقات و شدّت خوف از حق تعالی مانند آن حضرت ندیدم.


1) منتهی الامال، ج 2 ص 76.

2) حیاة الرّضا صلوات الله علیه:ص 76.

3) در بین اهالی سمنان مشهور است که: تاکستانی در غیر موسم و فصل خود به اعجاز حضرت رضا صلوات الله علیه میوه آورد و صاحب آن از اهدا چند خوشه‏ی انگور خودداری کرد و به نیروی کرامت و اعجاز حضرت آن تاکستان سوخت و محل آن هم در یک فرسخی سمنان مشهور است.

4) ظاهرا منطقه‏ی آهوان در مسیر توس، محلّی است که آهو از دست صیّاد به آن حضرت متوسّل شد و آن بزرگوار ضامن او شدند،به همین رو حضرت را به خاطر همین قضیّه، ضامن آهو می‏نامند. و همچنین منطقه‏ی آهوان را به همین خاطر دشت آهوان می‏نامند.

5) تاریخ نایین: ص 236.